STROŠKI POTOVANJA: MEHIKA - BlueMarble Vagabonds
Mehika Stroški potovanj

STROŠKI POTOVANJA: MEHIKA

on
januar 5, 2019

V zadnjih tednih sem prejela precej sporočil tipa »Ali je latinska Amerika draga?«, »Kakšni so stroški potovanja?« , »Ali sta znotraj budgeta?«, in ostale variacije na temo 😊 Na kratko bi lahko odgovorila »Še kar«, »Precej« in »Niti ne« :D.

Za vse tiste, ki se občasno odpravite v jugovzodno Azijo – nikakor ne primerjajte latinske Amerike z Azijo (kot jo občasno še zmeraj jaz), ker vam bo šlo na jok. 😀

Ampak, da dobite boljši občutek kje in kako hitro kopnijo najini prihranki ter morda v pomoč komu, ki se odpravlja na potovanje, bova za vsako državo pripravila pregled najinih financ – torej, koliko znašajo stroški potovanja za posamezno državo. Morda ne čisto do evrčka natančno, saj kdaj pozabiva zapisati res kakšno malenkost, ampak poskušava biti precej vestna.

Morda se sliši suhoparno, ampak če potuješ dlje časa, je skoraj nujno spremljati porabo denarja, ker se sicer lahko na koncu meseca zeeelo hitro praskaš po glavi, kam je izginilo nekaj 100€. No, v bistvu tudi če se odpraviš le na krajši dopust, si je vsaj na začetku dobro zastaviti določen »budget«, da konec dopusta ne boli glava 😊

 

KAKO BELEŽIVA PORABO DENARJA?

Obstaja veliko število aplikacij, ki si jih lahko brezplačno naložite na telefon in vam izdelajo takšno in drugačno statistiko. Nevem točno zakaj (morda sva samo »stara šola« :P), ampak midva sva pri vsaki aplikaciji našla nekaj, kar nama ni bilo všeč. V bistvu bi najraje uporabljala svinčnik in papir (a sva res tako stara?? :D), ampak ker bi verjetno po hitrem postopku izgubila papirje, sva posegla po stari dobri excel tabeli 😉 Bojan je finančni upravljalec, ker jaz bi jo sigurno pozabila izpolnjevati 😊

 

STROŠKI POTOVANJA: MEHIKA

Čas potovanja: 44 dni

Skupna poraba denarja: 3188€ + 729€ za potapljaški tečaj za oba in nakup podvodne opreme za GoPro (slednjega nisva štela v povprečno dnevno porabo, ampak se bo štelo le v skupni budget potovanja)

Povprečna poraba na dan: 70,7€ oz. 35,35€ /osebo

 

PRENOČIŠČA: 1116€ (cca 35%)

Za prenočišča sva torej zapravila 35%  (najina želja bi bila 30%) oz. povprečno 25,3€ na dan. Vendar se cene prenočišč na Jukatanu precej razlikujejo od preostale Mehike.

Tako sva naprimer v preostalih krajih plačala za dvoposteljno sobo z lastno/skupno kopalnico vse od 11€ (San Cristobal) do 25€ (v Puerto Escondido in Mexico Cityu – kliknite na povezavo, če vas zanima, kaj sva tam počela 😉 ). Nočitev včasih vključuje zajtrk, drugič ne. Na Jukatanu pa so se cene pri cca 25€/noč šele pričele. ☹ Spet opozorilo za ljubitelje Azije: za to ceno dobiš v Azijo neprimerno lepšo nastanitev. Smrk. Najdrajžja nastanitev je bil butični hotel v Tulumu – 60€/noč (bila je akcija, redna cena je precej višja! :D), kjer sva spala za moj rojstni dan. 😊

 

Midva ponavadi prenočišča rezervirava kar prek Bookinga, Airbnb ali pa Hostelworlda. Mimogrede, Booking naju ves čas prijazno drega, naj z vami deliva spodnjo povezavo – če namreč rezervirate nočitev preko te povezave, boste po končanem bivanju prejeli nazaj 10% vrednosti nočitve, ki jih lahko nato koristite pri naslednjih rezervacijah (in ja, tudi midva dobiva od bookinga majhno provizijo, če rezervirate preko te povezave – tako da je super za vse nas 🙂 )

Po mili volji lahko spodnjo povezavo delite preko elektronske pošte in družbenih omrežij (za golobjo pošto pa nisem prepričana 🙂 ) Nič bat, to vas popolnoma nič ne stane, ampak boste v bistvu bivali ceneje kot bi sicer 🙂 Zavedajte se le, da vam Booking nagrado podari le 1x – če ste že kdaj uporabili podobno povezavo za 10% popust ali pa boste spodnjo povezavo hoteli uporabiti večkrat, bo striček Booking to vedel, in vas “nagradil” le 1x 😉

Z rezervacijo preko tele povezave torej spite za 10% ceneje:  https://www.booking.com/s/11_6/b7bb5d87

Booking.com

PREVOZI: 965€ (cca 30%)

Po Mehiki sva potovala tako z avtobusi, zasebnimi prevozi (mini avtobusi/kombiji) kot z najetim avtom (6 dni).

…Z AVTOM

Slednje naju je precej udarilo po žepu, saj sva namesto predvidenih 170€ na koncu morala zanj plačati kar 300€, kar je nato zneslo (katastrofalnih) 50€/dan.

Morda najin nasvet: v Mehiki najemite avtomobil direktno preko ponudnikov (npr. Hertz, Europcar,..), čeprav vas bodo tudi ti vsaj poskušali malo ….khm 😉. Midva sva rezervirala preko Economy Car Rentals in kljub temu, da sva prebrala drobni tisk vsaj desetkrat, se je na koncu izkazalo, da paket vključuje le osnovno zavarovanje (midva pa sva ziheraša). Poleg tega je 60€, ki jih spletna stran odtrga takoj, izginilo neznano kam (na Hertzu niso vedeli ničesar o tem znesku).

Tudi s samim podjetjem Hertz nisva imela ravno super izkušnje, ker poleg tega, da so se na vsak način trudili, da bi vzela večji (in dražji) avto, je bila tudi njihova matematika rahlo čudna.

Pa poglejmo: Njihova prvotna cena 300€. Ker sem hotela razumeti kaj plačujeva, sem prosila za razlago. V poplavi besed gostote n/minuto gospa razloži nekaj o 110€ osnove in potem 20€ na dan za polno zavarovanje, ampak hkrati takoj govori o možnosti popusta ter ceni 15€/dan in potem bo cena na koncu 240€. V vsej zmedi in jezi (upoštevajoč dejstvo, da sva že bila ob 60€) sploh nisva računala, sva plačala in se odpeljala. Po nekaj minutah pa klik-klik: 110€ + 6×15€ = 200€ ! Pa sva bila še ob 40€, za katere se mi ob vrnitvi avta nazaj res ni dalo prepirati…

Če dobro pomislim, bi morda teh 100€, ki so izginili kot kafra, morala šteti k nepredvidenim stroškom za Mehiko.

…Z AVTOBUSOM

Sicer se v Mehiki udobno potuje z največjim avtobusnim prevoznikom ADO, ki ima pisarne po celi državi, prav tako pa lahko na internetu vnaprej vidite cene, ure odhodov in (približno) zasedenost. Avtobusi imajo v primerjavi s slovenskimi precej več prostora (dolge noge in to 😊), tako da sva preživela tudi 13-urno nočno vožnjo iz Puerto Escondida v San Cristobal (razdalje niso tako dolge, so pa zato ceste slabe :D).

HRANA IN PIJAČA: cca 705,6€ (22,1%)

Od tega

  • TRGOVINA: 138,7€
  • RESTAVRACIJE: 417,5€
  • DODATNO PIVO/KAVA: 149,4€

V bistvu sva za hrano in pijačo zapravila manj, kot sva mislila, da bova 😊 Hrana v trgovini je v Mehiki nekoliko cenejša kot pri nas (sploh lokalne znamke, uvožene so nekoliko dražje). Ulična hrana je ugodna, a spet ne super poceni (kot v Aziji :D) in ves čas ne moreš jesti ocvrtih tacosov. Za primerjavo – pri nas kupiš burek za 2€ in te precej nasiti, v Mehiki pa za ta denar morda dobiš dva tacosa, Bojan pa bi jih lahko pojedel vsaj 5. 😀

Cene v restavracijah so prav tako malo nižje kot v Sloveniji (največ sva plačala 25€ s pijačo vred), cena malega piva (mehiški Sol ali XX) pa je nekje med 1-2€ (razen na Jukatanu, kjer je lahko tudi 3€). Cena kave je povečini okrog 2€, tako da sva midva večino časa hodila v Starbucks, saj ni bil nič kaj dražji od preostalih kavarn, poleg tega pa nihče ne teži, če tam za računalnikom preživeš nadaljnjih nekaj ur 😀

IZLETI IN VSTOPNINE: cca 327,5€ (10,3%)

Cene muzejev in večine ruševin so v Mehiki precej ugodne (v poprečju 2-3€), nekoliko več sva plačala za obisk cenot na Jukatanu (6-7€) ter Chitzen Itze -11€ (ki pa nama je bila na koncu najmanj všeč od vseh).

V Oaxaci in San Cristobalu  sva šla tudi na dnevni izlet (oboje izredno poceni – cca. 13€ na osebo), v Puerto Escondido sva šla pogledat pojav bioluminiscence (za nekaj več kot 10€ plavaš obdan s planktonom in se svetiš kot novoletna jelka – noro! :D) in si privoščila učno uro surfanja (50€ za oba).

Največji del stroškov pa v bistvu predstavlja Bojanova enodnevna MTB tura v Oaxaci (slabih 100€).

OSTALO: cca 71,4€ (2,2%)

Pod ostale stroške spadajo, napitnine, internet in SIM za mehiško št., WCji, pranje, izguba denarja pri menjavi in nekaj ostalih nepredvidenih stroškov.

ROKOVANJE Z DENARJEM V MEHIKI

Mehiška valuta je mehiški peso, razmerje je: 1€= cca 22,5- 23M$

Vsepovsod najdete bankomate, ki sprejmejo tako Maestro, MasterCard, Visa kartice,.. tako da ni strahu, da bi ostali brez denarja. Računajte na to, da vam bo banka na dvig zaračunala 3-4€, zato se bolj splača dvigniti maksimalne možne vsote (bova videla na koncu potovanja, koliko sva »spušila« na tem… :P).

Nikoli pa ne škodi imeti kaj gotovine s seboj (tako tudi privarčujete na dvigih), raje dolarje kot evre. Ampak (!) – sploh na Jukatanu bodite pozorni, saj vam želijo vse prodati v dolarjih, če pa preračunate, hitro ugotovite, da je cena v dolarjih lahko tudi za 15% višja, kot če bi plačali v mehiški valuti!

 

KAKO TOREJ KAŽE Z NAJINIM BUDGETOM? 🙂

Nisva znotraj željenih okvirjev, očitno 😀 Počasi sva se sprijaznila, da zapraviva nekoliko več, kot sva načrtovala. Glede na to, da imava določen okviren budget za celotno potovanje, je v resnici pomembno le, koliko nama ostane na računu, ko se vrneva domov. Morda se bova zato vrnila kaj prej, morda naju »piči« in se podava na drug konec sveta ali pa bova kje »voluntirala« (t.j. pomoč za zastonj prenočišče) – zaenkrat še ne veva. Bomo videli, kaj prinesejo prihodnji meseci! 😊

 

Booking.com
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jezikava še drugače
Kdo sva in kam sva šla?

 

Sva Sandra in Bojan, potepuha v iskanju novih doživetij. Po naši frnikoli običajno vandrava v družbi nepogrešljivega člana na štirih tačkah, ki sliši na ime Nano.

Ker je življenje prekratko, da bi se spraševala “kaj pa če”,  pa sva jeseni spakirala nahrbtnike ter se odpravila na dolgo poročno potovanje. S tabo deliva najine dogodivščine, potepuške nasvete ter predloge za tvoja bodoča potepanja.

Pokukaj na blog, morda potepuški žužek piči tudi tebe 😉

 

Pošnofaj okoli
Povšečkaj naju na Facebooku, da boš na tekočem ;)

Social LikeBox & Feed plugin Powered By Weblizar

Najine dogodivščine na ostalih socialnih kanalčkih
POMEMBNA ZADEVA
Skleni zavarovanje
Na dolgi poti vse prav pride :)

Kava sploh. Pivo še bolj 😉 Če želiš, lahko s klikom na spodnji gumb častiš eno ali drugo, tako bova imela še več energije za nove dogodivščine, ki jih bova delila s tabo 🙂

Trenutna lokacija na frnikoli