POTEPUŠKI NASVETI: PARIZ - BlueMarble Vagabonds
Ni bila egiptovska, je pa vsaj toliko znana 🙂
Francija Nasveti

POTEPUŠKI NASVETI: PARIZ

on
marec 20, 2018

Pariz je kot ena izmed evropskih prestolnic izjemno preprost za navigacijo in kljub temu, da pregovorno francozi “ne znajo“ govoriti angleško, vas bodo če ne drugega, turistični uradi usmerili tja, kamor boste želeli. V kolikor pa boste ob prihodu pozdravili z »Bonjour monsieur/madame«, občasno uporabili »oui« in »merci« ter se poslovili z »Au revoir«, pa se bodo v prijazne domačine spremenili skoraj vsi. 🙂

KAKO DO MESTA IN OKROG?

V primeru, da v Pariz prispete z letalom, boste pristali na letališčih Charles de Gaulle ali Orly. Najbolj preprosto in hkrati najceneje je, da se do mesta pripeljete s predmestnim vlakom (RER). Ti vlaki so sestavni del pariškega javnega transporta in povezujejo mesto s predmestjem. Mimogrede, tako tudi najlažje pridete iz mesta v Versailles – npr. pri Eifflovem stolpu je ena izmed postaj in povratna vozovnica stane 7€/osebo, vlak pa vas pripelje praktično skoraj do palače.

Metro je v Parizu izjemno preprost, kar pa je najboljše, je to, da se lahko po mili volji prestopa in za ceno ene vozovnice (10 vozovnic 15€) lahko pridete na čisto drugi konec mesta – niti niste omejeni s časom kot je to na ljubljanski troli. Edina slaba stran metroja je, da če se neka linija pokvari, ti tega nihče vnaprej ne pove. Če ne razumeš prav dobro francoskega glasu, ki govori po zvočniku, potem tako kot midva potrpežljivo sediš na stolu, dokler prijazna starka, ki pristopiclja mimo, ne izusti “No train. Broken line”. Denarja za izgubljeno vožnjo žal ne dobiš nazaj in v tem primeru se pač lepo peš odpraviš do naslednjega “križišča” metro linij.

KJE SPATI?

Podobno kot v Londonu je izbire v Parizu malo morje, cene pa so še nekoliko višje. V primeru, da želite prenočišče rezervirati preko Airbnb, rezervacijo opravite pravočasno. Če vaš budget ne dosega cene solidnega hotela in ne želite dvakrat na dan jesti v McDonaldsu, vam priporočam rezervacijo apartmaja/stanovanja. Tako si lahko po napornem dnevu potepanja v miru kaj skuhate (ali pa ste samo na olivah in siru) in popijete kozarec vina – tako bo občutek Pariza še bolj pristen 😉 Midva sva rezervirala prek booking.com in izbira je bila res dobra – 5 min od bazilike Sacre-Cour in hkrati 5 min do podzemne postaje, s supermarketom praktično skoraj pod stanovanjem. 🙂

KAKO SE IZOGNITI VRSTAM ?

V Parizu je vedno ogromno število turistov, vendar sva se midva vsem vrstam uspešno izognila. Verjetno je glavni dejavnik ta, da sva bila tam februarja in se verjetno krajšemu čakanju sredi junija pač ne boste mogli izogniti.

Sicer pa:

  • Eifflov stolp: tja pridite še preden se odpre. Popoldan so vrste lahko res dolge (ja, tudi februarja), v kolikor pa pridete tja zjutraj s še nekaj sto podobno mislečimi obiskovalci, boste na vrhu stolpa precej hitreje – midva v 30 minutah
  • Versailles: prav tako se vam splača priti zjutraj. Ob najinem obisku vrste sploh ni bilo (!), pa vendar gre to morda pripisati snežni odeji, ki je prekrivala slavne vrtove.
  • Louvre: ob petkih je odprt do 10h zvečer in v kolikor imate možnost, ga obiščite takrat (razen če res ne želite preskočiti egiptovske razstave, ki je ob petkih zaprta oz. če spadate med tiste, ki bi tam lahko preživeli ves dan – potem je druga najboljša izbira dopoldan). V petek ob pol 8h zvečer sva odkorakala naravnost do Mona Lise, ne duha ne sluha o vrstah.

KAJ PA STROŠKI?

So, stroški so 🙂 Vendar je, kot ponavadi, vse odvisno od tega, koliko ste pripravljeni zapraviti ter ali je vaš cilj prenočišče v hotelu s pogledom na Eifflov stolp ter nakupovalni maraton na Elizejskih poljanah ali pa ste morda pripravljeni sprejeti kakšen kompromis.

Približni stroški za 4 dni (2 osebi)

Letalska karta Ljubljana-London (midva sva jo dobila kot darilo, sicer cena variira): 50-200€ (spremljajte akcije, včasih so res prav smešno poceni!)

Prenočišče: 250€ (3 noči)

Povratna karta za vlak Charless de Gaulle-Pariz: 40€

Metro + RER za Versailles: 45€

Vstopnine (Les Invalides, pariške katakombe, Louvre, Versailles, Eifflov stolp – vrh): 170€

Trgovina (zajtrki, prigrizki, 2x večerja): 50€

1x večerja v restavraciji: 60€

Kava 1/dan (4€ ) + makroni (ja, brez teh ne gre): 50€

SKUPAJ: cca 800€

Kot rečeno, privarčevati se da na karti (zasledila sem tudi letalske karte po 20€ iz LJ), prav tako je lahko prenočišče še ceneje, če skuhate v stanovanju pa še kakšno kavico več, pa je Pariz lahko že kar precej prijazen denarnici.

Za vsa vprašanja sva vam seveda na voljo na [email protected]

Prijetno potepanje vama želiva! 🙂

TAGS
RELATED POSTS
Jezikava še drugače
Kdo sva in kam sva šla?

 

Sva Sandra in Bojan, potepuha v iskanju novih doživetij. Po naši frnikoli običajno vandrava v družbi nepogrešljivega člana na štirih tačkah, ki sliši na ime Nano.

Ker je življenje prekratko, da bi se spraševala “kaj pa če”,  pa sva jeseni spakirala nahrbtnike ter se odpravila na dolgo poročno potovanje. S tabo deliva najine dogodivščine, potepuške nasvete ter predloge za tvoja bodoča potepanja.

Pokukaj na blog, morda potepuški žužek piči tudi tebe 😉

 

Pošnofaj okoli
Povšečkaj naju na Facebooku, da boš na tekočem ;)

Social LikeBox & Feed plugin Powered By Weblizar

Najine dogodivščine na ostalih socialnih kanalčkih
POMEMBNA ZADEVA
Skleni zavarovanje
Na dolgi poti vse prav pride :)

Kava sploh. Pivo še bolj 😉 Če želiš, lahko s klikom na spodnji gumb častiš eno ali drugo, tako bova imela še več energije za nove dogodivščine, ki jih bova delila s tabo 🙂

Trenutna lokacija na frnikoli