POTEPUŠKI NASVETI: GVATEMALA - BlueMarble Vagabonds
Potepuški nasveti Gvatemala
Gvatemala Nasveti

POTEPUŠKI NASVETI: GVATEMALA

on
februar 17, 2019

Kaj sva ugotovila v zadnjih mesecih? Da s pomočjo strička Googla največkrat iščeva kakšne uporabne informacije o deželi, v katero se odpravljava. In da je super, če jih imaš tiste ta pomembne zbrane nekje na enem mestu, ko planiraš svoje naslednje potepanje – kot ene vrste prva pomoč torej. Oz. po najino, potepuški nasveti. 🙂

 

Tananana, tukaj so torej – Potepuški nasveti: Gvatemala

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA OBISK GVATEMALE?

Gvatemala ima tako prijetno klimo kar celo leto, tako da jo lahko obiščeš kadarkoli. Sicer je sušno obdobje nekje med novembrom in marcem, ampak tudi v deževnem obdobju v resnici dežja ni toliko, da bi bil moteč. Prav tako so takrat nastanitve cenejše in manj je gneče (ampak julija in avgusta imajo tudi domačini počitnice, tako da so turistični kraji lahko bolj zasedeni😉)

Klima v Gvatemali je prijetna skozi celo leto

Klima v Gvatemali je prijetna skozi celo leto

KAKO DO GVATEMALE?

Bo treba na letalo, žal. 😊 Pobrskaj po jetradar.com ali skyscanner.net za ugodne letalske karte. Iz bližnjih letališč se lahko najdejo karte tudi že za 450€.

Vize ne potrebuješ – juheej!

 

PREVOZI PO GVATEMALI?

Gvatemala ima še kolikor toliko urejeno turistično infrastrukturo, tako da se ni težko premikati med enim in drugim krajem. Na voljo imaš naslednje tipe prevozov:

Z AVTOBUSOM – med večjimi kraji so na voljo udobni avtobusi, nekateri izmed njih imajo celo »luksuzno« varianto (npr. Maya de Oro), ki izgleda kot poslovni razred v letalu. Le trije sedeži v eni vrsti, med njimi zavesice, naslon se zniža skoraj do ležečega, spodaj pa se odpre podloga za noge. Z lahkoto prespiš celotno pot! Niso pretirano dragi (25€ za 8ur), pazi le, da na avtobus vzameš najdebelejši pulover, ker si očitno domišljajo, da potniki radi spijo v hladilniku. 😀

Z AVTOM – najem avtomobila morda ni najcenejši, vsekakor pa daje največ svobode. Vedeti pa moraš, da ceste niso povsod idealne, da domačini precej divjajo (sploh to velja za ozke, ovinkaste ceste!) in da se vsekakor izogni vožnji ponoči. Na rentalcars.com lahko najdeš nekaj zase.

S TURISTIČNIMI »SHUTTLI« – najlažja opcija, ki je cenovno tudi ugodna. Shuttle ponuja praktično vsak hostel ali turistična agencija in so na voljo v vseh glavnih turističnih krajih. Vozila so kombiji, ki variirajo od zmerno do pretežno zdelanih. Pričakuj precej premetavanja. 😉 Za občutek: 4 urna vožnja iz Antigve do jezera Atitlan je stala slabih 10€/osebo.

CHICKEN BUSI (LOKALNI AVTOBUSI)  – vsekakor daleč najcenejša opcija (le kakšen evro), ampak pridejo z določeno mero tveganja. Tatvine (in ropi) se občasno dogajajo.

"Chicken bus" :)

“Chicken bus” 🙂

KJE SPATI?

V Gvatemali je na voljo izjemno široka ponudba turističnih nastanitev – vse od  hostlov, gostišč do prestižnih vil in kočic ob jezeru. Pokukaj na Booking.com (za 10% popust pa rezerviraj prek tele povezave). Prav tako v Gvatemali deluje AirBnb – tako sva midva ob jezeru Atitlan imela eno najinih najljubših stanovanjc ever!

uper lepo stanovanjce (s fantastičnim pogledom na jezero!)

Super lepo stanovanjce (s fantastičnim pogledom na jezero!)

KAKO JE S HRANO?

Gvatemalska hrana je podobna mehiški. Tako lahko na ulici najdeš tacose (tortilje, flautase, burite,…) polnjene z različnim mesom in nadevi (manj kot 1€). Pa tudi take s kvazi solatkami in avokadom za vegetarijance. Tudi na lokalnih tržnicah se najdejo otočki s hrano (kosilo za 2-3€). Je pa res, da je večina stvari na tak ali drugačen način ocvtrih, tako da tega ravno ne moreš jesti v nedogled (ali pač?). V turističnih krajih pa zlahka najdeš tako italijanske kot na primer izraelske restavracije (falafel je popularen 😉). Vsekakor pa si privošči kakšen steak s krompirčkom – res so ugodni (5-7€) in neverjetno slastni!

 

A SEM LAHKO V STIKU S SVETOM?

Seveda, z lahkoto boš pogledal tisti youtube video, poklical zaskrbljeno mamo ali pa prilepil nov story na Instagram. Brezplačen WiFi je na voljo praktično v vseh nastanitvah, kavarnah in restavracijah. Če pa želiš poklicati lokalno agencijo in povprašati o ponudbi ali pa med vožnjo na avtobusu brskati po Facebooku, pa si nabavi njihovo sim kartico. Kartica s paketom za 30 dni (vključuje pogovore, smse in 2GB interneta) stane 10€.

WiFi je na voljo v skoraj vsaki kavarni

WiFi je na voljo v skoraj vsaki kavarni

KAKO JE PA Z DENARJEM?

Koliko kaj stane, kakšen je strošek potovanja povprečnega popotnika in kakšna je situacija z bankomati, si lahko prebereš v prispevku Stroški potovanja: Gvatemala.

 

KAJ LAHKO POČNEM V GVATEMALI?

Jooj, polno stvari! Vsekakor ne smeš zamuditi vzpona na enega izmed vulkanov, veslanja po jezeru Atitlan ali obiska majevskih ruševin Tikal. Kaj pa še lahko počneš, si poglej v prispevku Plan potovanja: Gvatemala.

V Gvatemali pride na vrsto vsaj en vulkan :)

V Gvatemali pride na vrsto vsaj en vulkan 🙂

KAKO JE PA Z VARNOSTJO IN ZDRAVJEM?

Gvatemala (vsaj v medijih) velja za državo z izredno veliko stopnjo kriminala. Poročajo o tatvinah, ropih, ugrabitvah. Medtem, ko se je nekaterim delom prestolnice res boljše izogniti, pa je Gvatemala za turiste vseeno varna. Midva se niti enkrat nisva počutila neprijetno, pa sva na primer v Antigvi imela nastanitev 15 min iz centra in sva zvečer hodila domov peš.

Kar me je v Gvatemali presenetilo, je to, da so zdravila precej draga, morda celo malo dražja kot pri nas (njihova povprečna plača pa je pol nižja od naše). Tako da imej s seboj potovalno lekarno (kaj vse potrebuješ, si lahko prebereš tukaj). Lokalni zdravstveni domovi izgledajo (po pričakovanjih) zelo slabo, ampak privatne bolnišnice so moderne. Moderne pomeni tudi drage. Tako da ne pozabi na turistično zavarovanje za tujino! Saj bo vse ok, ampak  – nikoli ne veš in nujno je biti pripravljen😊 Midva sva zavarovanje sklenila pri WIZ tujina. Tudi ti ga lahko, in to kar doma iz kavča v nekaj klikih!

 

Te zanima še karkoli o Gvatemali? Tako, res karkoli? Piši nama! 😊

 

 

 

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jezikava še drugače
Kdo sva in kam sva šla?

 

Sva Sandra in Bojan, potepuha v iskanju novih doživetij. Po naši frnikoli običajno vandrava v družbi nepogrešljivega člana na štirih tačkah, ki sliši na ime Nano.

Ker je življenje prekratko, da bi se spraševala “kaj pa če”,  pa sva jeseni spakirala nahrbtnike ter se odpravila na dolgo poročno potovanje. S tabo deliva najine dogodivščine, potepuške nasvete ter predloge za tvoja bodoča potepanja.

Pokukaj na blog, morda potepuški žužek piči tudi tebe 😉

 

Pošnofaj okoli
Povšečkaj naju na Facebooku, da boš na tekočem ;)

Social LikeBox & Feed plugin Powered By Weblizar

Najine dogodivščine na ostalih socialnih kanalčkih
POMEMBNA ZADEVA
Skleni zavarovanje
Na dolgi poti vse prav pride :)

Kava sploh. Pivo še bolj 😉 Če želiš, lahko s klikom na spodnji gumb častiš eno ali drugo, tako bova imela še več energije za nove dogodivščine, ki jih bova delila s tabo 🙂

Trenutna lokacija na frnikoli