POTEPUŠKI NASVETI: LONDON - BlueMarble Vagabonds
London parliament
Nasveti Velika Britanija

POTEPUŠKI NASVETI: LONDON

on
marec 15, 2018

Greš na izlet v London? Pripravila sva nekaj praktičnih napotkov, ki morda komu kdaj pridejo prav (za kakršnekoli informacije pa nama lahko tudi pišete na [email protected], bova z veseljem odgovorila).

POTEPUŠKI NASVETI: LONDON

KAKO V LONDON?

Preprosto 🙂 Najlažje iz Ljubljane z enim od nizko-cenovnih prevoznikov (EasyJet,Wizzar), lahko pa tudi iz drugih bližnjih letališč.

KAKO JE S PREVOZI?

Vnaprej lahko kupiš vozovnico za avtobus (easybus.com; tudi za v obe smeri), ki te iz letališča pelje direktno v mesto (običajno je nekaj postaj znotraj Londona), kar je tudi najbolj enostavna možnost. Lahko uporabiš tudi vlak, ki pa je nekoliko dražji. Taksi odsvetujem, razen če bivaš v Hilton hotelu in nosiš dizajnerske Gući torbice – potem bo ta izdatek zate neznaten 😉

V Londonu velja enotni plačilni sistem tako za podzemno, avtobuse in nekatere vlake. Ko si enkrat v mestu, lahko na katerikoli večji postaji kupiš kartico Oyster (zanjo plačaš depozit, ki ti ga ob vrnitvi kartice vrnejo), na katero vnaprej naložiš denar (v kolikor je neporabljen, se vrne tudi ta). Še lažja pa je uporaba brezstičnih kartic (npr. Maestro, Mastercard), ki sproti računajo dejansko porabo in ko prideš do nekega zneska (cca 22€), se tisti dan ne zaračuna ničesar več. To je najcenejša možnost, vendar moraš biti pozoren, da se »štempljaš« ob prihodu in odhodu, tudi če »vrat ni« (takrat poiščeš “samostoječi štempljalnik”), saj  sicer sistem zaračuna maksimalni znesek tistega dne, ker ga manjkajoči podatek zmede. Jaz sem ga zmedla en dan in posledično sem zapravila 40€ za prevoze v 4-ih dneh, namesto vsaj pol manj.

KAKŠNO PRENOČIŠČE IZBRATI?

Po želji. London ponuja brezštevilna prenočišča, za bolj ali manj zasoljene cene (hostli, hoteli, B&B, airbnb,..). Midva sva našla ugodno stanovanjce oz. sobo z deljeno uporabe kuhinje in kopalnice na Airbnb, ampak sva bila edina gosta (ob občasnem sobivanju z znanko lastnika), tako da je bilo sploh fino.

KAJ SI OGLEDATI?

V najinem prispevku London v štirih dneh si lahko prebereš, kaj vse se da v tako kratkem času videti v Londonu.

KOLIKO DENARJA BOM ZAPRAVIL?

Hmm, midva bi lahko zapravila precej manj kot sva, lahko bi dosti več. V Londonu je veliko fantastičnih muzejev zastonj, za tiste, ki pa so plačljivi, pa se cene kar povsod gibljejo nekje od 20 funtov navzgor. Vstopnice za muzeje se splača kupiti po internetu vnaprej (ampak je ponavadi potrebno izbrati dan ogleda, za nekatere tudi okvirno uro), saj so tako tudi do 30% cenejše.

Prav tako pomaga, če si splaniraš, kateri del mesta boš določen dan obiskal, saj tako na račun prevoza privarčuješ  na času in denarju.

NAJINI STROŠKI (4 dni 2 osebi):

Letaske karte Ljubljana-London Luton: 120€

Airbnb: 230€

Easy bus vozovnice: 25€

Prevozi po Londonu: cca 50€

Najem koles: 5€

Hrana iz trgovine (za vse zajtrke, prigrizke za čez dan in eno večerjo): cca 35€

Madame Tussauds: 66€

Tower of London: 42€

Warner Bros Studios: 80€ + 5€ za HP bus + 5€ za Butterbeer + 15€ fotografija, ki sem jo »morala« imeti

Hrana zunaj (večerje v all-you-can-eat pizza, in dvakrat na tržnicah): 65€

Kave (ena kava cca.3-4€): 20€

Piva (pivo cca. 4.5€): 32€

Skupaj: slabih 800€

KAKO ŠE CENEJE?

Če potuješ »na budget«, potem poišči akcije letalskih kart, ki so včasih na voljo že po 10-20€, prenočišče rezerviraj dosti prej, ko je ponudba še večja, obišči le brezplačne muzeje, skuhaj obroke in kavico »doma« (v primeru Airbnb, hostla s kuhinjo), kupi pivo v trgovini… V tem primeru bo celotni znesek izleta precej nižji. Tudi midva bi lahko zapravila manj… Nisva, ampak lahko pa bi 😉

TAGS
RELATED POSTS
Jezikava še drugače
Kdo sva in kam sva šla?

 

Sva Sandra in Bojan, potepuha v iskanju novih doživetij. Po naši frnikoli običajno vandrava v družbi nepogrešljivega člana na štirih tačkah, ki sliši na ime Nano.

Ker je življenje prekratko, da bi se spraševala “kaj pa če”,  pa sva jeseni spakirala nahrbtnike ter se odpravila na dolgo poročno potovanje. S tabo deliva najine dogodivščine, potepuške nasvete ter predloge za tvoja bodoča potepanja.

Pokukaj na blog, morda potepuški žužek piči tudi tebe 😉

 

Pošnofaj okoli
Povšečkaj naju na Facebooku, da boš na tekočem ;)

Social LikeBox & Feed plugin Powered By Weblizar

Najine dogodivščine na ostalih socialnih kanalčkih
POMEMBNA ZADEVA
Skleni zavarovanje
Na dolgi poti vse prav pride :)

Kava sploh. Pivo še bolj 😉 Če želiš, lahko s klikom na spodnji gumb častiš eno ali drugo, tako bova imela še več energije za nove dogodivščine, ki jih bova delila s tabo 🙂

Trenutna lokacija na frnikoli